středa 18. července 2007

Utrpení sv. Jiří

V prostorách hradu v Jindřichově Hradci se nachází gotická freska z roku 1338, zobrazující komixovou formou příběh svatého Jiří. Jiří zahránil princeznu z rukou smrti, měla být totiž sežrána drakem. Z pacifikovaného draka spolu s princeznou předal jejímu otci, pohanskému vladaři. Jiří byl věřící a princezna začala věřit taky, to však vůbec nelíbilo jejímu otci. Začal tedy Jiřího mučit, nejdříve jej nechal zmlátit kladivy, pak jej pověsil nad oheň, ponořil do žhavého olova, věznil v hladomorně a když i toto utrpení Jiří přežil, nechal jej rozsekat na cucky a uvařit. Druhý den vstal Jiří z mrtvých a celý kolotoč mučení se rozběh nanovo. Pohanský vladař nakonec umučil jak Jiřího tak princeznu.
Výtvarné zpracování tohoto příběhu mě mimořádně zaujalo, gotický mistr výjevy ztvárnil v komixových oknech, s jistou ciničností a smyslem pro absurdní hůmor, jen bubliny chyběly. V dalších měsících se budu chtít s legendou o svatém Jiřím vypořádat i já. Sám jsem zvědavej, co z toho vyleze.
Náhodně jsem se na hradě setkal i s mým kamarádem ze studií v Náchodě, Vojtou, který tam pracuje v oddělení technické dokumentace. Svět je malej.

Žádné komentáře: